Utrinki iz mobilnosti

Utrinki iz prakse Erasmus+
Kmetija Lisl Miklav Avstrija


Utrinki s praktičnega izobraževanja v tujini, študentke programa UPK, Katje Petrovič:

“Počasi se moja praksa zaključuje. Doživela sem res nepozabne trenutke, spoznala super ljudi Bilo je res ogromno dela, tako da sem sedaj bolj utrjena, psihično in tudi fizično.

V ponedeljek so bili na obisku v Avstriji tudi moji starši. Bila sta zelo presenečena nad kmetijo in okolico, saj si nista predstavljala takšnih strmin. Zdaj tudi vidita da sem naredila zelo velik korak, da sem odšla tako daleč na popolnoma drugačno kmetijo kot je naša.

Zahvaljujem se tudi vam, da ste mi omogočili to neverjetno življenjsko izkušnjo. Brez vaše vzpodbude in optimizma, ne bi doživela tega in se toliko novega naučila” .

Erasmus+
Ogled ladjedelnice Brodosplit

Naših pet predavateljev skupaj s hrvaškimi študenti ekonomije na ogledu ladjedelnice Brodosplit.

Obiskali smo Fakulteto za elektrotehniko, strojništvo in ladjedelništvo v Splitu ter ladjedelnico Brodosplit. Namen obiska in cilji so bili: vzpostavitev novih stikov in sodelovanja, spoznati šolski sistem in način dela fakultete, pridobivanje znanja in specifičnega strokovnega znanja iz dobrih praks v tujini in medsebojna primerjava, povečanje kakovosti in števila mobilnosti študentov in osebja, izboljšanje znanja o družbenih in kulturnih razmerah.

20. 5. 2019

– Ogled naselja Radoboj, ki je znano po arheoloških najdbah, med drugim okamnine vinske trte, stare več kot 12 milijonov let; ogled starega mestnega jedra in znamenitosti v Zadru, morskih orgel in spomenika soncu; vožnja po jadranski magistrali in ogled znamenitosti in dogodkov ob poti (festival češenj in jagod).

21. 5. 2019

– Obisk Fakultete za elektrotehniko, strojništvo in ladjedelništvo; sestanek s koordinatorico Erasmus+ v Splitu, pogovor s prodekanom, ogled prostorov in predstavitev razvojnega dela študentov v laboratorijih.

22. 5. 2019

– Ogled ladjedelnice Brodosplit, predstavitev zgodovine podjetja in procesov, ogled celotnega proizvodnega procesa od pločevine do nameščanja notranje opreme.

23. 5. 2019

– Ogled pristanišča, starega mestnega jedra, stadiona.

Vtisi iz Erasmus+ prakse

“Erasmus+ je odlična izkušnja in jo toplo priporočam vsem, ki imajo to možnost. Sama sem bila dva meseca in pol na praktičnem izobraževanju v Nemčiji, kar pa mi je prineslo veliko novih in različnih izkušenj. Na delovnem področju sem pridobila ogromno novih znanj. Izpopolnila sem svoje znanje tujega jezika, ter ogromno naredila na svoji osebnostni rasti. Sodelovala sem tudi z ljudmi različnih nacionalnosti, kar pa mi je prineslo zelo različne poglede na življenje in širši pogled na Svet. Seveda pa tudi zabave ni manjkalo.”  

Alja Drnovšek, študentka 2. letnika mehatronike

 

Utrinek iz Erasmus prakse v tujini
PRAKTIČNO IZOBRAŽEVANJE V PODJETJU PMS

Smo študentje Višje strokovne šole na Ptuju, ŠC Ptuj,  smer Mehatronika  Od 3.8.2020  dalje smo opravljali  praktično izobraževanje preko programa Erasmus v Avstriji v podjetju PMS elektro- und automationstechnik gmbh. V desetih tednih smo spoznali vsa področja,  s katerimi se podjetje ukvarja. Področja so bila  naslednja: programiranje, proizvodnja in montaža. Na vsakem področju smo nekaj tednov preživeli in poskusili  pridobiti čim več znanja. Prav tako nam je izobraževanje v Avstriji omogočilo, da smo odnesli ogromno znanja iz nemškega jezika.

Izobraževanje preko Erasmus programa je bilo zelo poučno za  pridobivanje znanje  iz naše stroke kot tudi za življenje nasploh.  Zaradi dobre izkušnje smo se prav tako vsi trije odločili, da bomo še nadgradili naše znanje in nadaljevali šolanje.

 

Strokovna ekskurzija ERASMUS + Bilbao, Španija, 14. – 18. 5. 2022

Strokovne ekskurzije ERASMUS + so se udeležili naslednji predavatelji: mag. Darja Harb, mag. Diana Oblak, mag Sabina Herle, Anton Hanželič in Andreja Markač Hleb.

Strokovna ekskurzija je obsegala:

  • Strokovni ogled podjetja CMZ company, Seuner Fabricados.
  • Ogled in predstavitev integriranega šolskega centra Zornotza.
  • Obisk in predstavitev izobraževalnega programa šole Escuela Agraria Derio.
  • Obisk inseminacijskega centra – Artificial Insemination Center.
  • Obisk in predstavitev šolskega centra za poklicno usposabljanje – Centre integrado de Formacion Profesiona.
  • Organiziran ogled Bilbaa.

Strokovni program ekskurzije  je predavatelje navdušil s predstavitvami šol in njihovih programov.
Predavatelji pozitivno ocenjujejo praktično usposabljanje na šolah. Šole so kakovostno opremljene za praktičen pouk in usposabljanje za delo. 

V pogovorih so ugotovili, da se tako kot pri nas tudi srečujejo s pomanjkanjem strokovnega kadra in delovne sile s tega področja.

Strokovna ekskurzija je  predstavljala širitev pedagoškega obzorja. V tej širini pedagoškega okolja se znamo tako lažje umestiti in prepoznati naša prednosti in področja, ki jih želimo še izboljšati.

Skip to content