Karierno svetovanje

KARIERNA ORIENTACIJA

»Kariera se ustvari, ne zgodi«

Razvoj kariere je vseživljenjski proces in je odvisen od življenjskega obdobja, v katerem se posameznik trenutno nahaja Priložnost današnjih mladih generacij ni v zaposlitvi, temveč v zaposljivosti, katere pomemben del je spretnost načrtovanja in vodenja kariere.

Ključne lastnosti, ki se danes pričakujejo od posameznika, so: skrb za lastno zaposljivost, usmerjenost v vseživljenjsko učenje, sposobnost učinkovitega sodelovanja s sodelavci in primerna občutljivost za medosebne in kulturne razlike, znanje o ustreznem vključevanju čustev v svoje delo in hitra prilagodljivost na spremembe.

 

Proces načrtovanja kariere

Karierna pot posameznika ni le poklicna, ampak tudi življenjska. Tako na področju profesionalnega  dela, kakor tudi  pri napredovanju v različne smeri osebnostnega razvoja je kariero smiselno načrtovati. Pri tem si zastavljamo številna vprašanja.

KARIERNO SVETOVANJE

Načrtovanje in vodenje kariere je dejaven proces, ki pomeni večanje kompetentnosti, znanja in zmožnosti za delo ter vključuje različne oblike učenja in dela.
Za osebno svetovanje na področju karierne orientacije se obrnite na nas in z veseljem vam bomo svetovali. Karierno svetovanje na VSŠ ŠC Ptuj izvaja mag. Gabrijela Plateis (e-mail: gabrijela.plateis@scptuj.si).
Opis poteka svetovanja in karierne orientacije je študentom na voljo v   e-učilnici za Karierno svetovanje.

 

ORODJA IN PRIPOMOČKI ZA ŠTUDENTE

Veliko orodij in pripomočkov za identifikacijo svojih osebnostnih in interesnih področij, sestavo motivacijskih pisem, življenjepisov in vsem drugim, kar vas zanima  s tega področja najdete tudi  na:

https://www.skupnost-vss.si/nacrtujem-kariero-ciljam-visje/

V okviru projekta »Razvoj vseživljenjske karierne orientacije in svetovanja v višjem strokovnem izobraževanju« je na novo odprta E-učilnica (karierno svetovanje) za študente višjih strokovnih šol. V njej so zbrani pomembni dokumenti in informacije v povezavi z iskanjem zaposlitve.

Navodila za vpis

Skupnosti višjih šol Slovenije na iskalniku kariernih priložnosti objavlja tudi prosta mesta za praktično izobraževanje in za delo https://www.skupnost-vss.si/karierne-priloznosti/

 

KARIERNI DOGODKI

»POSLOVNI ZAJTRK NA PTUJU«

Skupnost višjih strokovnih šol Republike Slovenije je ob sodelovanju s posameznimi višjimi strokovnimi šolami v okviru aktivnosti  projekta »Razvoj vseživljenjske karierne orientacije in svetovanja v višjem strokovnem izobraževanju«  v študijskem letu 2021/2022 organizirala poslovne zajtrke na štirih višjih strokovnih šolah in sicer v Mariboru, na Bledu, v Novem mestu in na Ptuju.

Na Višji šoli ŠC Ptuj smo Poslovni zajtrk izvedli v sredo, 20. oktobra 2021. Dogodka so se udeležila številna podjetja, institucije in zavodi iz Spodnjega Podravja.

Srečanje je bilo namenjeno predvsem predstavitvam zaposlovalnih potreb delodajalcev s širšega ptujskega območja ter navezovanju stikov med študenti in potencialnimi delodajalci.

Na srečanju so se tako študentom predstavila podjetja, zavodi in zadruge:

Perutnina Ptuj d. d., Talum d. d. Kidričevo, Dorssen d.o.o. Ptuj, Zavod za zaposlovanje RS, Območni urad Ptuj, Trelleborg Slovenija d.o.o., PMS d.o.o., Priori Zaščita Ptuj, ADK d.o.o., Kmetijsko gozdarska zbornica – KGZ Ptuj, Kmetijska zadruga Slovenska Bistrica, Mlekarska zadruga Ptuj, Kmetijska zadruga Ptuj.

 

»KARIERNI SEJEM« – »Dobro službo najdete tudi doma«

Manager klub Ptuj in Višja strokovna šola ŠC Ptuj sta dne, 13. 5. 2022, v avli  Šolskega centra organizirala  Karierni sejem. Namen kariernih sejmov je vzpostavitev stikov s podjetji in mladimi bodočimi iskalci zaposlitev ter jim z nasveti pomagati kako pridobiti prvo zaposlitev.

Študenti so se lahko v neposrednih pogovorih s predstavniki podjetij seznanili z možnostmi zaposlitve, pa tudi za opravljanja praktičnega izobraževanja, študentskega dela in potencialnih raziskav za opravljanje  diplomskega dela.

Na kariernem sejmu so sodelovala podjetja:
Boxmark d.o.o. Kidričevo, Databox Ptuj, Emmi, aluminium kety Slovenska Bistrica, Intera d.o.o. Ptuj, KRPAN, Podjetje Pišek-Vitli Krpan, LP – Mycron d. o. o. Ptuj, Mark Metal d.o.o. Ptuj, Perutnina Ptuj d. d., Reseda d.o.o. Nova vas pri Markovcih,  Talum d. d. Kidričevo, Tenzor d.o.o. Ptuj, Dorssen d.o.o. Ptuj,  Reseda d.o.o. Nova vas pri Markovcih, Žiher hiše d.o.o. Moškajnci d. o. o., Sava Turizem – Terme Ptuj.

Karierni sejem ŠC Ptuj, 13. 5. 2022 – študentki programa Ekonomist na stojnicah podjetij

V nadaljevanju navajamo še nekaj dodatnih orodij in pripomočkov, ki jih lahko učinkovito uporabite pri načrtovanju svoje karierne poti.

Ostale povezave do orodij in pripomočkov za karierno svetovanje:

Skip to content