Študentske zadeve

Navodila so namenjena spoznavanju omrežja Eduroam in vzpostavljanju povezave z omrežjem preko osebnega računalnika, prenosnika, mobilnega telefona ali podobnega.

Kaj je omrežje Eduroam?

Storitev Eduroam nudi dijakom, študentom in zaposlenim varen ter preprost dostop do brezžičnega omrežja na ustanovah šolskega centra Ptuj in brezplačno gostovanje v Eduroam omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. Za dostop do omrežja je potrebno samo uporabniško ime in geslo, ki Vam ga priskrbi Šolski center Ptuj.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (Eduroam.si) in tujini (Eduroam.org).

Vzpostavljanje povezave z omrežjem Eduroam

Pred začetkom je treba spremeniti geslo, ki ste ga dobili ob začetku šolskega leta, saj privzeto geslo ne omogoča povezave z omrežjem Eduroam. Z enakim geslom dostopate do spletnih učilnic. Sprememba gesla je mogoča na servisni strani uporabniškega računa, ki je dostopna na naslednji povezavi: Servisna stran uporabniškega računa.

Po sledenju povezavi, Vas bo pričakala spletna stran, ki jo prikazuje zgornja slika. Po prijavi z uporabniškim imenom in geslom se Vam bo odprla stran, ki jo prikazuje spodnja slika.

Naslednji korak je, da v levem meniju izberete možnost »Zamenjaj geslo«, ki je na zgornji sliki označena z rdečo barvo. Preostane samo, da vtipkamo svoje staro geslo in potem novo, poljubno, geslo. Svetujemo, da si novo geslo zapišete na list papirja.

Najprej se bomo z omrežjem Eduroam povezali preko osebnega računalnika. Ista navodila veljajo za vse računalnike, ki poganjajo Windows operacijski sistem.

Najprej moramo slediti naslednji povezavi: Eduroam CAT, ki nas bo odpeljala na spletišče omrežja Eudoram, kjer moramo prenesti namenski program Eduroam CAT. Spodnja slika prikazuje omenjeno spletišče.

Postopek pričnemo tako, da prenesemo nameščevalnik Eduroam, s klikom na gumb »Uporabnik eduroam: prenesite svoj nameščevalnik eduroam«. Po kliku se nam bo odprl izbirnik domače organizacije, poiskati in izbrati moramo »Šolski center Ptuj« oziroma »School center Ptuj«. Po strojenem opravilu, nam bo omogočen prenos nameščevalnika, prenesemo ga in sledimo navodilom na ekranu.

Namestitev na Android mobilnih telefonih je podobna, vendar ima predpogoj, da je na mobilnem telefonu nameščen namenski program Eduroam CAT, ki je na voljo v Google play trgovini – Google Play – Eduroam CAT.

V primeru težav, prosim vstopite v stik z osebjem Višje strokovne šole, Šolski Center Ptuj.

Servisna stran uporabniškega računa

Spletišče Vam omogoča spreminjanje uporabniških gesel in Vaših podatkov

Kot študentje Višje strokovne šole, Šolski center Ptuj in ostalih izobraževalnih ustanov, lahko koristite razne ugodnosti, katere Vam omogoča javno šolstvo Republike Slovenije.

 1. Autodesk
  • Fusion 360
  • Orodje za 3D CAD, CAM in CAE.

  • Meshmixer
  • Orodje za pripravo modelov za 3D tiskalnike

 2. Google G Suite
 3. G suite za izobraževanje zajema sklop namenskih programov, ki jih poznamo in pogosto uporabljamo – Gmail, Googlova pisarna, Google Drive, Koledar, Hangouts in druge . V sklopu G suite so namenski programi obogateni z inteligentnimi funkcijami, ki olajšajo delo in združujejo učitelje in učence.
  Kot ustanova imamo neomejen prostor, vsak uporabnik pa ima zase 5TB pomnilnega prostora.

  Poudarek je na

  Pametnih predstavitvah

  Učenci pogosto porabijo več časa za oblikovanje diapozitivov, kot da ustvarjalno razmišljajo o zgodbi, ki jo želijo povedati. Z vsaditvijo strojne inteligence, ko študenti dodajo vsebino v predstavitev, jim ta dinamično ponuja predloge za postavitev, ki pomagajo jasno predstaviti tematiko. V nekaj klikih lahko učenci ustvarijo profesionalne predstavitve.

  Pametnih preglednicah

  Google se je potrudil, avtomatizirati povzetek podatkov z grafikoni in vpogledi, saj se zavedajo, da imajo nekateri, manj vešči, posamezniki težave z zapisom formul. To je primer, ko računalnik zahteva, da govorite njegov jezik, strojna inteligenca, vgrajena v preglednice, omogoči računalniku, da razume Vaš jezik. Kot uporabnik lahko preprosto vpišete vprašanje z naravnim jezikom in strojna inteligenca bo obdelala iskalni niz in ga prevedla v formulo.

  Pametnih dokumentih

  Strojna inteligenca se je razširila tudi v dokumente, tako ob vnosu podatkov samodejno priporoča sorodne teme, če želite izvedeti več o tem, slike, ki jih želite vstaviti, in več vsebin, ki jih morda želite odkriti.

 4. Microsoft Oblak (Cloud) 365
 5. Oblak 365 je spletna aplikacija, ki povezuje ArnesAAI z oblačnimi storitvami Microsoft Office 365. Gre za popolno rešitev: učencem, učiteljem in drugim delavcem v izobraževalnih organizacijah, ki so vključene v Oblak 365, omogoča enostaven dostop do različnih storitev, skrbnikom informacijskih tehnologij pa omogoča enostavnejše upravljanje s temi dostopi.

  Del oblaka 365 je Office 365, ki so oblačne storitve in orodja, ki omogočajo sodelovanje in komunikacijo med vsemi udeleženci v izobraževanju. Združljive so z različnimi operacijskimi sistemi, kar zagotavlja neovirano in varno mobilno delo z različnimi napravami.

  V office 365 je vključena elektronska pošta z domeno tvoje šole in vsebuje 50 GB prostora za shranjevanje pošte, koledarjev in imenika, onedrive oblačni prostor v višini 1000 GB in office 365, ki zajema programe Word, Excel in PowerPoint, namestitev office orodij je mogoča na 10 napravah.

opise najdete na spletni strani Šolskega centra Ptuj:
Navodila za spletne storitve

Skip to content